31 July 2017

Day 1: Menyumbang kepada ekonomi negara melalui pengangkutan awam😀

Assalamualaikum w.b.t..
Sila tepiskan habuk yang sentiasa tebal di blog ini untuk paparan lebih jelas.
😅

Just few stories by one of our gang, G.M.P 
(Gagasan Mahasiswa Puteri aka Geng Minyak Petrol, 
don't ask me birth of the name.
It has its own history, i'm not in those moment,
i'm perfectly could tell the whole story 😂)

Day 1: Menyumbang kepada ekonomi negara melalui pengangkutan awam😀

Pada hari tertentu (hahahaha, secret for special reason
atie menggerakkan jiwa ke Sungai Long.
Melawat family di sana.

MRT laluan baru Sg. Buloh-Kajang dijalankan sepenuhnya pada 17 Julai 2017.
Kalau sebelum ni, atie turun di Stesen KTM Serdang, 
dan hampir 30 minit dari rumah tanpa kesesakan lalu lintas dilaporkan,
sesejak MRT dibuka, ada la satu stesen yang memanglah dekat dengan rumah. 

Eh stesen ni best tau, ada car park besar and banyak. 
Makanya kalau nak pi mana2 nak naik MRT, 
park je kereta kat sini dan kita enjoy 😂😂.

Oooooookeh.
Tapi bukan itu kisah utamanya.
Kisahnya, atie naik bas dan turun di TBS.

Bagaimana dari TBS nak ke segala laluan di MRT ?
Inilah laluan terbaru MRT ye anak anak.

Nak mudah, kita ke KL Sentral.
Tapi MRT ni taklah tulis KL SENTRAL.
Dia tulis stesen Muzium Negara.
Hang cari KL Sentral, MRT ni pi patah balik pun x jumpa2.

Jadi dari TBS ---> KL SENTRAL : by komuter opkos.
Jalan kat jejantas terbesar TBS tu, jumpa KLIA Ekspress.
Bukan yang tu, SEBELAH DIA.
Bukan sebelah lagi, tu LRT 😅.

CukCakCukCak naik komuter sampai la KL Sentral.

Okeh, sekarang DIMANA MRT?

Boleh tanya kaunter pertanyaan.
Dia akan tunjuk satu laluan yg ada bunting depan laluan berbunyi
"Ke MRT Muzium Negara"

Aku syak x bunyi sedemikian rupa,
tapi cenggitu lah maknanya.
Jadi jalan jalan jalan turun naik escalator sampai Stesen Muzium Negara.
(doaku moga tiada yang tak berfungsi sebab banyak nak oiii escalatornya.
aku syak laluan ni boleh cipta rekod 
terowong dengan escalator terbanyak di Malaysia)

Bagus tau, jalan2 ni. Kita tengok semua orang jalan pantas.
Asa macam dok Jepun kejap. 
Banyak berjalan sihat tubuh badan.

Bila sampai ja 
Huii!!! feel dy up-to-date sangat style platform dia tau.
i loike.

MRT ni tak susah pun nak tunggu.
Selang 4/5 minit memang ada.
Cepat pantas efisyen.
Bagi atie, ketepatan dia tiba tu yang penting.
Ini yang mendapat banyak bintang dari atie. 

Masuk2 ja, memang LUAS dalaman dia.
Which is bagus sebab boleh memuatkan lebih ramai rakyat.
Tak kisahlah warganegara, bumiputera mahupun pelancong,
semua selfie 
Instag stories 
WhatsApp status
Live Update pun ada.
Belum masuk part laluan lencongan tu, 
serupa roller coaster je asa.

Tetiba jumpa video seram naik roller coaster



In 30 minutes, we arrived at our destination.




Kesimpulannya, untuk menaiki MRT Laluan Sungai Buloh-Kajang, 
kita hanya perlu ke stesen utama KL Sentral (Muzium Negara).

Untuk menukar laluan,boleh tukar di Stesen Tun Razak Exchange untuk 
Laluan MRT Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya.

Walaupun atie banyak merapu dari memberi input, 
eh ada jugaklah kot sikit input untuk diterima.
Terima kasih sudi baca!!!
esok plak sambung 
Day 2 :
Escape to Tenggaroh??

hahahahahha.
Assalamualaikum 😍

27 August 2015

KERANA AKU ANAK CIKGU

Assalamualaikum...dan HAI. hahahahaha
Tajuk aku kemain. 
Selepas berhempas pulas kat tempat kerja ni, curi masa nak update blog sendiri.
Dok kat umah memang takdan nak update sebab dah balik pun 7.30p.m. 
Kadang2 lajak sampai 8 p.m, 
So probability nak buat 100%. yang dibuat tu 0%.
Nampak, biar berani bermimpi namanya!!!! 
(persis angan2 mat jenin namanya atie. atie : " -_-' ")


Malas nak konflik ngan diri. 
Makanya, tajuk KERANA AKU ANAK GURU
muncul kes aku lunch kat sebuah kedai di kawasan Arau, Perlis bernama Singgah Rasa. and yes, atie bukan setakat singgah rasa minum makan tengok orang 
sekali smuanya aku buat.

Ohya, i dont have any partner at my workplace, 
so dont expect me eating berdua dengan anybody. 
hahahahaha.

I saw a mother of two kids, sekolah rendah asanya. 
Mom, seorang cikgu skolah kot. 
Alah, tengok gayanya pun kita tau cikgu2 ni. 
Then a mother of 3kids. 
Abg, kakak, adik sedang makan sambil mak dia pun makan. 
Mak pun cikgu sekolah. 

Then, this is my story....

Mak atie cikgu sekolah. 
Yup, 
yang dikatakan pekerjaan paling mudah, 
paling sesuai untuk kaum wanita yang berkeluarga. 
Bila mak meeting, 
atie, adik, kawan2, 
main lah segala mak nenek dengan anak cikgu yang lain. 
Kawan2 lain semua dah balik. 
Tinggallah anak cikgu yang ikut waktu pejabat mak dia.

Lunch? 
Orang lain makan kat rumah, 
kami makan kat kantin. 

Dinner? 
Balik sekolah, kadang pukul 5petang. 
(Pi sekolah puku 6.45 pagi-mengalahkan orang dok pejabat ja --'). 
Kalau rajin, mak masak. 
Kalau tak, mak memang bungkus lauk siap2 kat kantin tadi, 
pastu balik perangat ja (sila baca panaskan).

Dalam mak dok sibuk dengan nak tolong murid dia, 
kami anak cikgu sentiasa kena peringat 
(ampa tu anak cikgu. jaga sikit perangai. belajar elok2) 
gitu lah nasihat dia. 
semua anak cikgu kompem kena nasihat begini. 
Sebab walau apa pun jadi, anak cikgu nama paling top sekali. 
Hak tu la kayu ukur. 
Tak pandai, kena maki ngan kawan lain. 
Kalau pandai, kadang kena cop belagak. 
Buat jahat, sekali ngan nama cikgu2 sekali naik.

Atie tak pasti atie dah matang ke x waktu tu. 
Tapi trust me, 
atie memang tak buat nakal waktu sekolah. 
Bukan budak rajin baca buku pun, 
cuma darah nakal tu terpaksa dikawal. 
'Aku anak cikgu. Aku kena jadi contoh'
Kalau hang nak tau, tak sampai hati kot,
nak buat perangai.
Mak balik pun penat ngan perangai anak murid dia, 
HANG NAK TAMBAH LAGI??!!!!
*emo sat*

Anak cikgu ni, kadang mak dia pun xdan nak tengok. 
Yalah, anak kat sekolah lagi nak kena tengok. 
Tapi, time murid lain yang diambil berat, 
anak cikgu kena sedaq, dia kena behave. 

Kebanyakan anak cikgu ikut jejak mak ayah dia. 
Biarpun orang cakap cikgu ni lekeh, keja senang, 
dia yang membesaq, dia faham. 

Pesanan atie *tetiba*, walau apa pun pekerjaan, 
setiapnya membawa amanah. 
Jangan pernah jadikan kerja guru satu profession 
semata2 nak mudahkan hidup.
Sebab kesan dia, nampak pada anak murid dia. 

Risiko jurutera, bangunan yang dibina mungkin runtuh. Ramai orang mati.
Risiko doktor, pesakit mungkin tidak dapat diselamatkan. Pun orang mati.
Sebab tu gaji dia tinggi, sebab tanggungjawabnya amat berat.

Risiko guru?
MURIDNYA MUSNAH. 
ANAK KEPADA ANAK MURIDNYA MUSNAH. 
BANGSANYA MUSNAH. 
NEGARANYA MUSNAH.
Memandangkan itu risiko dan tanggungjawab guru, mohon fahami.

*******************************************************************************************

Wahai anak, biarlah bapa mu seorang menteri, 
dan engkau memberontak kerana tiada masa untukmu, 
cikgu pasti akan memikirkan nasibmu, membantu kamu. 
Kami, anak cikgu terkadang korbankan rasa kami demi kamu, 
agar kamu menjadi lebih baik.
Dont you ever feel it?

Wahai ibu bapa, janganlah kerana kamu sibuk, 
kamu abaikan anak dan meletakkan spenuhnya pada seorang guru. 
Sedangkan keluarnya sebelum matahari terbit, 
tidurnya juga setelah larut malam. 
Dont you ever think about it?

Wahai guru, andai kau tidak ikhlas mnjadi guru, 
mohon fikirkan demi anak murid mu.
 Apakah kau menjadi lebih ikhlas, atau kau tukar ja pekerjaan lain? 
Kau mampu menjawab di akhirat seandainya diungkit amanah mu?
Can you answer it?

*************************************************************************************************
Aku bukan nak mengungkit, membela, menyalahkan sesiapa.
Cuma dak atie nak peringat,
hang ingat anak cikgu senang?
hang ingat anak cikgu semua benda tersedia?
hang ingat sebab hang anak orang kaya,
cikgu teguq cket hang nak mengadu?
sebab family masalah, 
hang bajet cikgu takdak masalah macam hang?
dan sebab hang bukan anak cikgu,
hang boleh buat kuang ajaq ngan cikgu ??
-----INI TEGURAN KERAS.
KOT LA TAK TERIMA TEGURAN LEMBUT SOFTLAN KAT ATAS-------

ok bai. 
eh tak.
saya doakan pembaca post ini menjadi anak yang soleh solehah.
ibu bapa yang soleh solehah.
guru yang soleh solehah dan amanah.
anda, sayang mak ayah kan? tolong....jangan bagi mereka sedih ya :)