16 June 2012

sokseh:final exam dh abih !! merdeka !!

Assalamualaikuuuuuuummmmmmmm...

Dengan penuh kesyukuran kepada Allah kerana banyak sngat3 bantu atie sepanjang final exam atie yang lalu. Menjalani final examination selama 2 minggu b'turut2 memang menguji kognitif atie, ketabahan dan kesabaran,serta  perahan idea yg lbih utuh dr perahan sntan umi nk guna utk wat ketam masak lemak (sedapnye... ^_^).. kali ni tolong bersabar membaca entry atie...xbohong,srius panjang.

first paper, pengurusan tingkah laku dalam pendidikan khas..subjek ni,errr....dh dpt spot soklan...suma,bg insan yg xbpe teror menghafal nih, mmg la ttp 1 kesukaran yg nyata lagi jitu..nmun,lepas abih paper ni,mmg ttiba ja asa ringan kepala bak di awangan biru....lalalala~~ penuh rasa bahagia..

second paper,pintar cerdas, kreatif dan berbakat. hah!! yg ni lg best...dpt spot soklan n dpt masa slma bbrpa ari utk merangka jwpn. pasti dgn sepastinya, rmai yg kata ayt femes ni kn? untungla~ kn?kn? 

huh..plez jgn la perahsantan sangat. mmg jnuh kot cr jwpn. surf tenet pun xjumpa. last2,singgah umah fatin fadwana merangkap insan paling pintar dlm subjek ni (sebenarnya, dy yg suh singgah umh dy. atie ni malu2 cket nk g singgah umah owg. tkot xsempat nk msok,owg ttup pntu xbg atie msok !!) *anggapan yg xmsuk akal !! x baca pun xpe ...* 

lps jumpa dy..dr kul 10malam - hmpir kul 3 petang pagi, atie bertapa dlm bliknya yg serba hijaumajau, maka si atie minho pun pulang dengan penuh excited nk jmpa katil tapi kunci xbwak, pintu umah dikunci...HAH !! WHAT ??!! xkan nk tido dpn pntu ni kot ??!! mujur lah bwk enset serba moden lalu mendial no housemte, mngjutkan beliau utk bukak pntu bg beta yg kesepian + ksejukan niyh..cian beliau...cyg sgt2 kt beliau..

bsoknya, ya...dgn mata mcm panda, dgn bdn kurus smpai owg xleh nk beza atie ngn papan, dgn muka pucat mcm opera cina (setelah b'jaga smpai pkul 3 mrgka jwpn), tapi semangat berkobar2 meMUNTAHkan jawapan yg dihafal dgn sdya upya..
maka berbekalkan bekalan sume ni, atie melangkah msuk dwn peksa (atau bilik peksa) dengan kaki kanan serta bismillahitawakkaltua'lallah..

3rd paper, kanak-kanak kerencatan akal, autisme, sindrom down, dan kerencatan akal. ye tajuknya panjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaang kn?? xpe...hah,ni subjek yg lmh ni...ngn carrymark rendah....Allah sahaja yg tahu bertapa bermasalah nya atie dgn subjek ni. Asingment xsiap ikt khendak lecturer, kls sll di cancelkan, kls sll x gi coz atie sll skit, mmg byk la mslhnya..tambahan, subjek ni byk psl biologi cket..*ni yg den lomah ni*

paling best, yg atie byk pulun baca ngn pnuh kejituan, xmasok. yg atie bca sipi2, sket2, msuk plak. hah sudah.. tnye lagi, atie pun menulis esei bak menulis surt cinta kat apek kdai dpn jalan gitaw atie nk pnjgkan byrn utang atie kt apek tuh..lps abih ja exam nih, trus gi pekan...hahaha..bukn nk beli then belah..tp tmn kwn beli barang..alang2 teman xkn nk blik tgn kosong kn? xmanis kate owg. *cis..kte je la ko nk bli gak* . akhirnya, buku, eh silap, novel Sebenarnya, Saya Isteri Dia berjaya dibeli oleh atie..HAHAHA...(gelak besar nampak!!)

sterusnya paper, bahasa inggeris, wacana akademik bhsa melayu dan kenegaraan..sume ni paper objektif.  jadi, bagi yg m'hfl, memahami, lgi mengerti soklan yg dikemukakan, mreka2 ini m'bulatkan jwpn ngn pnuh konfiden!! bg yg kliru lg ragu2 lalu m'garu2 bak ada kutu, t'masuk atie, kemahiran menembak amt dprlukan...

jadi, tahniahlah...sbb dh abih mnjawab soklan2 mnguji jiwa raga bagi sahabat2 UPSI sy...
serta dh abih bca krgn ni kn..hehehehe (suke btol buli owg)...thanks to Zhafran coz sudi2 je msuk kn gmbo atie yg xbpe lawa tp cumil tuh dlm blog dy.. *perasan* thank u taw..

ok..thats all...syg btol kt pmbca blog ni <3



13 June 2012

^^..tHe nuMber One fOr Me.. ^^

Assalamualaikum....

Sebelum atie teruskan bicara, yup, i know, semua lebih tertarik kepada gambar kt bawah ni kan?
gambar ni bukan atie yg wat tw...atie cuma tmbah kt kata2 dalam bubble besar tu je..


time buh gambar ni, rindunya atie kat umi atie memang mendalam5..
dah 1 sem xjmpa umi...sob3... :'(


KISAH 1)  

Atie penah teringat dulu. Time tu atie bersekolah kat MATRI (Ma'had Attarbiyah Al-Islamiyah). Seperti kebiasaan sekolah2 len, kitaorg pun keluar outing. Time kitaorg sampai sekolah pun dah pukul 5.30 ptg. Umi setia je menanti keseorangan kat depan asrama puteri. Hajat di hati atie tersangatlah gembira.

Ye lah, sape lah kan x happy bila umi kesayangan datang melawat tol x? Bahagianya bila dapat peluk umi.atie tnya, 
"umi dah lama sampai ke?"
"x...baru je...,"
Tapi time tu baru atie sedar, atie belum solat asar lagi !!

Cuba ya korang bayangkan, mak atie tunggu setengah jam tau (sebab mak selalu datang pukul 5) untuk jumpa atie, tp atie jumpa umi 5 minit je? hanya 5 minit !! 

Boleh sebenarnya atie solat terlebih dahulu kat bandar sebelum balik asrama,tapi atie xwat cmtu. Bila tanya umi, xpe ke angah gi solat dulu kat musolla (surau). Umi kate xpe,solat itu tiang agama. Then umi terus balik umah.

Kesian umi, tunggu anak selama 30 minit, anak dia layan dia 5minit je...

Kalau difikirkan balik, salah satu sebab kenapa atie perlu solat di awal waktu. Kerana kita tak tahu perkara yang berlaku selepas itu. Ye, ibadah itu paling penting. & atie kesal sebab atie xsolat awal, menyebabkan atie xdapat nak layan umi sebaiknya. Atie kesian mak atie.... T.T  . Jauh kot asrama dari umah atie...




KISAH 2)  

Bermula tingkatan 2, atie pindah ke SMKAA (Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Arau), dek kerana atie selalu sakit. Umi x nak atie stay asrama sebab susah bila sakit je  balik, sakit je  balik. Bila balik je sakit. 

Atie selalu sangat nak duk asrama time tu. Bukan niat dihati nak jauh dari family, tapi atie xnak menyusahkan mak atie. Atie banyak masuk aktiviti seperti pertandingan kawad, kem n sebagainya. Kawad je pun praktis sampai 11 malam. Bayangkan....

Jadi atie sangat lah tidak puas hati dengan insan yang stay kat asrama. Nak dijadikan cerita, atie dapat stay asrama,3 bulan sebelum SPM. Sepanjang 2bulan akhir, umi lansung x datang jenguk coz umi berada di Maktab Perguruan Penang waktu tu. Adik2 duk umah maktok.sekadar call je. (memandangkan boleh bawak handpon kan)


Sebak?? ceket je la...saya bukan homesick...
xkisah...happy je sebab saya x rindu teruk2 macam orang lain (kononnya hati keras la).

 Then masuk, KOLEJ MATRIKULASI KEDAH. 
Pun duk asrama gak...memang time tu atie antara yang agak kental la jugak. X pe, umi xdatang seminggu dua pun xpe. Happy je sebab saya x rindu teruk2 macam orang lain. 

Namun, sejak masuk UPSI, atie dah start rindukan umi. 
Ya, atie memang xreti nak sembang ngan umi dalam tepon lama2 macam orang lain.
Ya, atie memang mesej umi pun 2 hari sekali.
Ya, atie memang bukan anak manja. 

Tapi, untuk pertama kalinya, atie nak jadi anak manja umi. Setiap kali balik,atie kurang hargai kesenangan yang atie ada di rumah. Atie selalu g cari kerja kosong sebab nak kumpul duit. Duduk rumah xde pe yang boleh dibuat. Bagi atie, duduk rumah sedikit membosankan bagi insan yang xreti duk diam macam atie ni..

atie nak sangat5 duk umah. Atie nak sangat2 peluk umi atie. Nak sangat2 cakap atie sayang umi atie. Sayang atie pada umi hanya Allah boleh hitung. Sayang atie pada umi tanpa syarat.


...SAYANG ATIE PADA UMI SAMPAI SYURGA...

sejujurnya, atie sangat rindukan umi. Tiap kali tulis diari, berdoa pada Ilahi,atie pasti menitiskan air mata. Atie tau, mungkin atie tidak sesolehan wanita lain, tapi atie tetap seorang insan, yang mendoakan ibu nya. 


"umi, i may not a good daughter nor a good sister to my brother n sister. 
But one thing i want u to know, u r more than everyone i love in dis world. 
There's nothing to describe about my love to u. 
I'm sorry, for all the mistake I've done, for all the words that might hurt ur heart, 
for all the reason that make u sad, I'm sorry...
I'm truly sorry..u r THE NUMBER ONE FOR ME <3






SPECIAL DEDICATE TO MY MOM...I LOVE YOU, UMI ^__^


11 June 2012

carrymark


Assalamualaikum…

Walaupun final exam masih belum tamat, namun jari jemari atie yg kerdil ni gatai btol nak tulis entry..
Ini berikutan keputusan carry mark bg subjek PC yakni Pintar Cerdas, Kreatif dan Berbakat.

Atie taw ramai sahabat atie yang terkejut lagi terkesima melihat markah yang sepatutnya 18/20 tetiba menjadi 16/20….What going on??? begitulah detik hati mereka..(bukan diaorang je, atie pun sama)..Da yang sudah down semangat untuk hadapi paper yang seterusnya, da yang redha lagi tabah dan sebagainya…malahan total carry mark pun rendah..

Jauh di sudut hati, ye, sedikit sedih sebenarnya. Atie juga mengharapkan A dalam subjek ini, namun, dengan carry mark yang agak rendah ni, mampu ke atie?? Atie bukanlah seorang yang mampu terus redha. Atie perlu berfikir kemungkinan hikmahNYa.

Sebenarnya,sahabat2 yang atie cintai, kasihi sepenuh hati..kita perlu bersyukur kepada Allah. Bersyukur kerana menghadirkan ujian ini. Nak tahu kenape?

Kerana Allah sedang memberi peringatan sebenarnya kepada kita. Walau sehebat mana pun kita, Dia lagi berkuasa. Atie mengaku, atie sering alpa..atie sering kali leka. Kadang2 solat pun nak cepat sebab berkejar dengan meeting itu ini dan sebagainya. Atie selalu menyalahkan meeting, tanggungjawab serta komitmen atie sekiranya atie lambat menyelesaikan tugasan.

Ya, atie mengaku. Atie baru sedar. Syukur Allah bagi kesusahan, kesukaran ini untuk atie sedar kan diri atie balik, muhasabah balik, cari balik hati atie yang rindukan kasih Tuhannya

Kita dapat carry mark rendah, ya, kita sedih. Tapi tahukah kita, Allah sebenarnya sedang memberi peluang kepada kita untuk kita terus berdoa, merintih kepadaNya. Kita xdapat lagi kan result exam kita?ini lah masanya, kita berdoa setulus hati, kita memohon kepadaNya agar hadirkan kejayaan yang cemerlang dalam semester kali ini.

Mungkin ramai yang kata, carry mark ak rendah, xguna klu dapat full mark dalam exam pun. X dapat A jugak…Percayakah kita, Allah Maha Berkuasa??Baiklah atie nak tanya korang..


Percaya x Allah itu Tuhan kita?
Percaya x Allah itu yang menciptakan kita? Menghembuskan roh pada janin yang x bernyawa?
Percaya x Allah itu yang menghidup serta mematikan sesiapa sahaja yang Dia kehendaki?
Percaya x Allah itu mampu menyembuh penyakit sesiapa yang Dia kehendaki?
Maka, percaya x Allah itu mampu mengubah result exam kita?? Hanya sekadar result exam?
YA, ALLAH MAMPU. InsyaAllah Allah mengubahnya seandainya kejayaan itu memang milik kita.


Usnuzon (bersangka baik) lah kepada Allah…


atie sayang korang sangat-sangat




            
  
                       

           

04 June 2012

Study Final Exam vs Rindu ???


Assalamualaikum……….(lagaknya mcm bdk2 dtg braya je kan)..

Memandangkan sekarang ni ramai rakan taulan, sahabat handai, teman seperjuangan serta kekasih kejauhan…(erk??kekasih???)…saje nk kasi HOT cket… ,sedang bahkan day g bru lps 1paper paper pun, menghadapi peperiksaan akhir atau kte bebudak muda sekarang, FINAL EXAM

Ya, atie pnya paper bsok ye..BESOK,LUSA SERTA TULAT YE….semua nya major…PERHATIAN YE, MAJOR TAW!! Oleh itu, otk pun jd senget gara2 berat sebelah dek ilmu yg diperosok msuk tnpa rela..

NI YE JADUAL ATIE
5/6/2012 : Pengurusan Tingkah Laku Dalam Pendidikan Khas
6/6/2012 : Pintar Cerdas, Kreatif dan Berbakat
7/6/2012 : Kanak-kanak kerencatan akal, autisme, sindrom down dan pelbagai kecacatan

Ade beza ngn jadual kowg?? Mestilah…saya amik course PENDIDIKAN KHAS di UPSI

InsyaAllah, sem ni, atie ingin ulangi kejayaan yg lalu…insyaAllah disenarai dekan kan…tapi carry mark sem ni trok sgt…Allah Maha Mengetahui pilunya hati ini…Tapi bagi atie, selagi perjuangan belum selesai, jangan mengalah..FIGHT TILL THE END…!!!

Dalam dok study molek ni, ttba ja otk jd xbetul…boleh dy (yakni otak) dok angau sebentar??? Sedang tersenyum2 lagi bila igtkan seorang kwn nih..hah, sudah…

Ingat ye, suka pada seseorang itu x salah. Suka tu satu fitrah sebenarnya..fitrah seorang manusia ingin disayangi, dicintai..Islam tidak diturunkan untuk menghalang fitrah tersebut tetapi untuk mengawalnya..

Maka, sekiranya da diantara anda, anda &anda yang tetiba tersuka seseorang dan berpendapat bahawa rasa itu perlu dihapuskan, maka ianya salah sebenarnya..Allah hadirkan rasa tersebut dalam jiwa kerana Dia tahu setiap manusia fitrah nya sebegitu…tambahan lagi, kita tdk tahu siapa jodoh kita..

Mungkin shaja insan yg kita tersuka tadi adalah jodoh kita? Cuma Allah hadirkan perasaan suka t’lebih dahulu supaya kita mndekatinya, serta mengenali kepribadiannya terlebih dahulu..

Apa yg perlu dilakukan oleh kita ialah mengawalnya..mengawalnya agar perasaan kita kepadanya ddasarkan dengan cinta kepadaNya..bukan perasaan kita kepada si dia atas nafsu semata2..

Atie bukanlah seorang yg alim tentang hal ini, tpi atie sekadar mmbritahu ape yg atie tahu n mmpu atie kongsikan..

Baiklah, cmne leh tukar topik ntah...

Atie nak ucap SELAMAT MENGHADAPI PEPERIKSAAN, kpd semua yg tgh b'tungkus lumus study bagai dengan iringan doa ikhlas dari atie, moga kita sama2 berjaya dalam peperiksaan ini..

Moga Allah permudahkan urusan kita,bukan sahaja di dunia, bahkan di akhirat jua..InsyaAllah