24 September 2012

Jemputan ke........KKI !! (ape tu KKI??)

Assalamualaikum...!!! 


Anda meminati Hafiz Hamidun? Meminati lagu nasyid yg dinyanyikan beliau & ingin bertemu dengannya secara live??


Anda juga meminati lagu2 nasyid dari kumpulan nasyid terkenal, IN-TEAM?? 


tetiba je rasa macam promoter kat TV plak.huk3. ..sebenarnya, KZ akan mengadakan Karnival Keindahan Islam 2012 (KKI) yg julung2 kalinya diadakan di UPSI. KKI bakal berlansung bermula dari.....


Tarikh:   27-30 September 2012
Hari:      Khamis-Ahad
Lokasi:  Kolej Za'ba, Proton City.

Dalam karnival kali ini, pelbagai aktiviti, slot yg akan berlansung..yuran pulak memang sangatlah berpatutan...

contohnya, bagi Pertandingan Kaligrafi...yuran hanya RM3..kalau menang, dapat pulak hadiah besar. tak ke berbaloi namanya tu. pertandingan tu pulak bukan terhad kepada Kaligrafi Jawi je, tapi Kaligrafi Cina n Tamil pun ada. 


Terpulang pada korang, kalau bgsa Melayu tahu menulis Tamil, why not right? Kita kan 1 Malaysia. Jadi, ape tunggu lagi...ajak kawan2, jiran2 sebelah umah, pakcik-makcik sekitar Tanjung Malim untuk sme2 join pertandingan ni. 



Disamping menulis dgn penuh ketekunan, boleh mengeratkan silaturrahim... :)







Pertandingan2 lain yg turut diadakan bagi mencungkil bakat2 Masterchef , bakat Harimau Muda dalam diri adalah...jeng3!!!


 




    


 

Nampak banyakkan pertandingan yg bakal dijalankan?? Yup, kalau sowg je masuk semua ni, memang lelah la anak oi...

ringan2 kan tulang, ringan2 mulut..tengah bergosip panas dengan jiran depan rumah sambil sidai baju kat ampaian, or bergosip suam2 kuku dengan roomate dalam bilik sambil melipat kain, ajak diaorang join sekali. Selain dapat menyihatkan tubuh badan, kita juga dapat mencerdaskan minda. Kesihatan itukan rahmat dari Allah..wajarlah menjaganya dengan sebaik mungkin... ^_~

Oh ye, selain pertandingan, KKI juga menyediakan aktiviti-aktiviti yg pastinya menarik, serta membuka mata kita, membuka minda kita tentang perkara2 yg sebelum ini, kita xtahu pun...macam..



  

  

Di samping bershopping baju muslimah, novel2, buku2 ilmiah, apa kate same2 kita menghilangkan tension akibat kerambangan mata ketika membeli-belah, dengan join Mini Games ni.... ade yang nak challenge atie ke main sahiba?? Baik jangan challenge...kompem korang tension...(bunyi mcm hebat je kan...padahal...tension sbb atie xpandai main...)



















Haaaaaa, last but not least..nak ajak jugak insan2 kecintaan atie ni, untuk same-same kita ikhlaskan hati, menderma darah bagi insan2 yang memerlukan..selain menjadikan tubuh kita lebih sihat, lebih fresh, kita juga telah membantu ribuan pesakit di seluruh negara..bayangkan ibu2 yg melahirkan anak, kehilangan banyak darah & xde sape pun sudi menderma darah??!! 
Bayangkan!! (sambil tngan digenggam, menghentak meja)

Mungkin pertolongan kita sikit, x sampai 1 liter darah pun kita kasi, tapi tanpa kita sedari, kita telah menyelamatkan nyawa seorang ibu yg berjihad melahirkan seorang anak, seorang hamba Allah ke atas muka Bumi ini...

Masya-Allah, sape yg x nak buat perkara baik n dapat pahala ye x? Jom, bersama2 kita meraih pahala dengan melakukan kebaikan...

Kesimpulan segala xtvt di atas seperti yg tertera dalam gambar kt bawah ni..jemputlah datang..xkisahlah dari UPM ke, Politeknik kat Behrang ke, UM ke, UNIMAS sekalipun, dijemput utk mengimarahkan lagi Karnival Keindahan Islam Kolej Za'ba 2012..



~CAHAYA IMAN SEINDAH SENYUMAN~


Salam sayang dari AtieyyMinho..

23 September 2012

~Merdeka Raya Aidilfitri 2012~

Assalamualaikum....
"Sekilas ikan di air, sudah tahu jantan betinanya"...peribahasa Melayu. Yup, post kali ini x ade kena mengena pun dengan peribahasa tersebut. Atie just tulis sebab nk taw betul x peribahasa tu. Rasanya, sebelum2 ni, kawan2 atie ramai gelak je bila atie peribahasa...orang kata Cakap Siang Pandang2...atie kata Tengok Siang Pandang2...masalah !!

Sebenarnya, atie nak cerita, pada hari Sabtu yang lalu, KZ mengadakan Merdeka Raya, yakni jamuan raya kepada SEMUUUUUUAAA penghuni Kolej Za'ba. Ye, bila kita katakan jamuan, tidak moleklah kiranya (cewah!! mcm ckgu BM ) kalau x ade makanan.. huk43... happy je, senyum je bila sebut makanan ye...

MENUNYA: 
Nasi Pilah (kalau xsalah, resepi dari owg NOGORI), 
Rendang Daging (wajibul ghunnah mesti ada), 
Ayam Masak Merah (ni mesti ada bg penggemar ayam macam atie...~~), 
Acar, & tidak ketinggalan, 
pencuci mulut: buah tembikai&agar2 wrna merah, biru n hijau...(ttba ja rasa mcm agar2 1 Malaysia)


sayang pulak nak makan kalau
agar2 innocent mcm ni



serius xtipu.. teruja betul jumpa agar2 biru..
1st impression..."eh2...agar2 nila!! "... 
nanti kalau atie kawin nk tema biru purple la...wt agar2 wrna biru&purple..bentuk x kisah..gambar Hello Kitty pon boleh !!








   
pon boleh jugak....~~



errr...Boboiboy pon bisa pak!!!! TERBAIK~~
Next adalah entry bergambar. Time Merdeka Raya, atie xbawak kamera...alah, bukan time Merdeka Raya je, sebelum2 ni pun, men copy picture URL je nak buh dalam blog ni...hmm, boleh masuk dalam wishlist nih..."Perhatian!! Sesiapa yang sudi menyudikan diri nak HADIAHKAN atie kamera Canon 1, sangat2 lah dialu-alukan.."

Dah dah dah!!! Sekarang ni entry bergambar...sape yg bertuah,kompem msuk gmbar...


  


 






Ayahanda Pengetua KZ, Dr. Zahuri
 



Last but not least......


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,
MAAF ZAHIR & BATIN DARI KAMI SEMUA..

Semoga semester baru, dengan azam yg baru, dengan matlamat yg baru, menjadikan kita lebih baik dari sebelum2 nya..insya-Allah..
  


ok....dh ttba asa perut memulas, mual2 sebab juling tgk gambar banyak sgt?? then, macam biasa, masa utk berhenti berceloteh...entry kali ni memang banyak gambar...kalau boleh setiap sorang dalam dewan tu, atie gam gambar dy kt blog nih...bukan selalu ye dak??
till the, goodbye n Assalamualaikum....~~

salam sayang dari AtieyyMinho


**warna warni di Aidilfitri~~~ *maap ye,dh msuk Zulkaedah baru post..kebusyan menjelma..huhu*

**pictures credit to: Zhafran Zaid's album , Unit Media Kolej Zaba

20 September 2012

Orientasi with juniors (moza)


Assalamualaikum..memandang atie tengah kesesakan , kesibukan yg agak sibuk, kekadang termengumpat jugak pakcik bas yg lambat amik kitaorg kt kampus ni (nnt msti kna mntak maaf ngn p.cik2 bas ni), atie baru boleh update  post utk kali ni. 

ok2..yang sebenarnya, atie nak sambung cerita tentang suka duka penat peluh + bau masam yang kekadang wat2 lupa je sepanjang minggu orientasi yang lalu. Aha, adik2 junior ni (tetiba rasa kembang kempis hidung dek kerana telah menjadi senior walaupun tubuh kecil bak budak sekolah je kan) ada orientasi kampus dalam 5 hari pertama diaorang di UPSI. Malam penutupan orientasi, ada pertandingan persembahan oleh 4 buah kolej di UPSI iaitu Kolej Za’ba, Kolej Aminuddin Baki, Kolej Harun Aminurrasyid dan Kolej Ungku Omar.
              
Tidak dapat dinafikan adik2 junior Kolej Za’ba telah menjadi Johan!!! Yeay!!!! Bangga KZ jadi johan for 5 years straight. Last year, team atie johan. This time, adik2 ni pulak johan. Jadi taw la apa feel dy bila menangkan. Memang terharu bak nak nangis laju2. Mane tak nye, orang len boleh rehat, kami berlatih. Jadi bila menang tu, Alhamdulillah, rezeki Allah nk kasi, rasa berbaloi berlelah untuk seketika.


Dalam kemeriahan tu, sejujurnya atie sangat2 berbangga dengan Jawatankuasa Kolej Za’ba, dengan RE n AJK Blok. Ni bukan atie saje nak promote ke ape. Atie nak citer benda betul ni. Bagi atie, bukan sahaja antara kitaorang, tapi dengan junior sekalipun, dilayan ibarat satu family yang besar. Even atie as AJK Blok, dowg xpernah sisihkan. Ni bukan promoter ke ape, ini betul betul…




Hah, Tengok !!! sape yg lebih happy?? Haha…macam kitaorang je kan..anyways, tahniah ye adik2 (perasan jadi kak kejap)..

Lepas tu, kita sambung seminggu mereka di upsi dengan Minggu Orientai Za’ba. Aha, basah basahan, jirus jirusan, sembur semburan memang adat KZ. See the picture, ?? atie xtipukan? Kni kira baik la dari guna lumpur ke ape. Sepanjang orientasi ni, xdapat dinafikan, ramai sangat student yang sakit.  Atie yang fasi ni pun dah tukar jawatan jadi penjaga sementara budak2 sakit. Lagi best, ada yang ingat atie nurse dari pusat kesihatan upsi. Ohohohoho,..kembang hidung jap.



Atie ingat lagi time atie gi kem pemantapan fasilitator dulu. Atie masih ingat abg Ghafur pernah kata (ayt dy lebih kurang macam ni la)..”Seorang fasilitator perlu peka terhadap sekeliling”… apa yg tersirat di sebalik ayt tu, skiranya ada orang sakit, we must care even kita bukan ajk kebajikan. Sekiranya tempat kotor, we must  care even kita bukan ajk kebersihan. Sekiranya kawasan kem/tempat program kita berasa kurang selamat, kita sama2 berjaga2 even kita bukan ajk keselamatan. Konklusinya, yes, I’m a fasilitator n I’m helping in organize activities. But if something happen, that facilitator can change into the situation need the most.

So, pesanan untuk juniors, utk kawan2, serta untuk atie sendiri, take cre of yourself. Yes, our schedule full wih lectures n activities. But your health is more important. Makan makanan yang sihat. Meggi, jajan kalau boleh kurang2 kan ye. Sekali seminggu tu kira banyak la. Exercise at least la kan 10 minute stiap hari. Ala, korang skipping or lompat bintang kt ruang tamu pun boleh kalau malas nak ciap2 nak gi jongging pusing kolej ke kan (ini biasanya atie yg buat…huk3..).

that's all for now...Salam Sayang dr Atieyy Minho..


07 September 2012

Sekilas Di Kolej Za'ba` (sekilas lagi -_-")


Assalamualaikum…korang tau tak, ketika tulis post ni kan, atie dengan duduk atas kerusi batu memandang ke arah gelanggang yg kosong berlatar belakangkan segala highway kt Proton City nih (dramatik x??) Atie sekarang berada Kolej Za’ba di mana pelajar2 baru telah mendaftar di Universiti Pendidikan Sultan Idris bagi sesi 2012/2013…

SELAMAT DATANG KEPADA PELAJAR BARU, AMBILAN SEPTEMBER 2012/2013 
UNIVERSTI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS

Pada 2 September 2012 yang lalu, wah, atie jadi ala2 skeretariat gitu. Penat?memanglah adik oi. Segala jenis penat ada nih,. Sakit?? Skeretariat je kot yang sakit (termasuk atie). Mujur student2 baru xsakit.. kalau x, x ke lagi haru biru indigo nila?.

Hari pendaftaran, atie xterlibat pun dengan pendaftaran student baru..Atie menjual air je…jual je?? banyak la ‘je’..penat mak oi…bukan setakat kaki je bergerak, tapi segala tubuh tangan mulut sume gerak. Tangan nak cedok, mulut nak senyum + berceloteh “anak makcik dari mana? Kos apa? Lelaki ke perempuan? Umur bape? Eh2, sebaya la dengan saya!!”…begitulah dialog sinonimnya..

Paling menakjubkan, ade yang tanye, “dah tahun akhir ke dik?”..err, “saya baru je abis setahun, ade lagi 3 tahun makcik. Lambat lagi gamaknye nak abis”. Kurang pasti pertanyaan tersebut sebab xtahu nak tanye ape, or barangkali muka atie matured (matured la sangat kan??!!!!) or barangkali makcik tu saje nak perli?? (atie!! Jgn b’sangka buruk!!) maaf makcik.tertanya2 je sebab sebelum ni orang xpenah2 pun tanye soklan tu.

Paling best,”adik ni pelajar kat sini ke?”, ..*a’ah makcik, walaupun nampak mcm budak sekolah je kan*….tetapi ayat berikut, hanya jawab dalam hati je..kena  terima hakikat, atie ni PENDEK ORANGNYA…

Tapi kan, best taw jd skretariat. Al-maklumlah,dulu time kita mula2 masuk, owg len hndle kt depan..bila kita lak handle, brut w cbrnnya. Bukan senang nk tarik perhatian org lain, nak memuaskan hati mereka. 

perasan x atie?? xperasan???!!! 
Sape yg xnampak atie dalam gambar tu, tahniah, mata anda masih elok lagi...atie sememang & sesungguhnya, xde pon dlm gambar tu.. ni gambar pendaftaran adik junior..*xkan i nk daftar lagi kot... (mata ke atas,tgn di bahu)*.



Hah!! yang ni memang antara orang2 kuat Kolej Za'ba la. Sekali pndang  macam abang jual murtabak, abg jual air tebu, xpun abg jual tudung kat pasar malam. Bunyi macam mengutuk? X LAH!! atie nak puji diorang ni sebenarnya. Memang pandai meniaga betul dowg ni.. *jeles ak tgok,ak usha dr kedai sebelah nih* .. Most of barang jualan (bantal, baldi, penyapu, cebuk, hanger, heater, tshirt, berus, mop etc...byk sangat, xlrat nk senarai), berjaya dijual!! YeAAayy..untung besar tu. $_$ *sekali sekala mata duitan xpe kan??*


Haaaaaaaaaaa..nmpak tok air?nampak kan? kan? kan? kan?? ni la gerai atie...*xnampak atie pun xpe..lg bagus..kowang xleh nak ukur ketinggian atie*..errr,bukan gerai atie la..atie bukan tuan tanah pun..gerai jualan je..time ni, bak atie kata kat atas tadi, bapak penat taw! dari pagi smpai ke petang. Lakukan dengan seikhlas hati,semurni wajah beseri...*ceeeewah!!*

tapi,alih2...dapat dibelanja telan KFC oleh....hmmm..pihak2 berwajib la..thank you, arigato, kamsahamnida, syukran, xei xei dr atie..tq sbb susahkan diri je belanja atie..atie ikhlas tolong jual tu..ish,sajekan nk tmbah kasih sayang atie kat kowg?? memang atie lagi sayang lah kat kowang <3 <3 <3 !!

ok...stakat ini je post dari atie, lbih lanjut....tgu post selepas ni ok!!