18 November 2012

Gaza...bumimu ditawan lagi...

Hari ini, detik ini, waktu ini, dunia di gegarkan lagi..
Mungkin atie xperlu pun bercerita pnjang kerana kisah ini seluruh dunia dh tahu...
baru2 ini, disaat kita senang lenang menyambut Maal Hijrah, 
Bumi GAZA sekali lagi diserang secara besar2an...
Ya ALLAHUAKBAR, sakit, sedih hati atie tgk gmbar..
tambah2 yang anak2 kecil, matinya dalam senyuman..
Subhanallah....tetapkanlah pengakhiran terbaik buat mereka...amin..



Sahabat2 atie..tidak terusikkah hati melihat mereka?
Tiada secebis kasihkah terhadap mereka?
Seriusly, sejak akhir2 ni,atie sll ckp atie stress, atie itu lah, atie ini lah..
NAH !!!! Seandainya kehilangan ini berlaku pada adik atie, 
saudara atie (Nauzubillah), BAGAIMANA??!!!

Ape sgt lah ujian atie nk dibandingkan dengan mereka.??!!
Ape sangat lah penat atie nak dibandingkan dengan mereka??!!
Ape sangatlah harga titisan airmata atie NAK DIBANDINGKAN DENGAN MEREKA???!!!
ALLAH...ALLAH...ALLAH...Ampunkan atie...
Ampun kan atie andai selama ini, atie xprnah ucap syukur atas sgala nikmat..
Ampuni lah atie andai selama ini atie mengeluh,
andai selama ini atie pernah berkata, "aku dh cukup penat untuk hidup"..
Allahukabar...Allahukbar...Allahuakbar..
RahmatMu luas meliputi langit dan bumi...
Ampunilah aku...

Ayuh,sama-sama kita titipkan doa buat mereka...
moga yang telah pergi kepadaNya, meninggal dalam syahid perjuangan..
moga yang masih bernafas, terus melaungkan panji2 menegakkan Islam..
Penjuang Islam, bukan sekadar berjuang...
Mereka berani kerana dua..
-SYAHID ATAU MENANG-




Sekadar ini sahaja yang termampu...ayuh sama-sama kita membantu mereka..
Sama-sama menyalurkan derma,dana buat mereka..


atau boleh juga disalurkan ke

Tabung A2G Emergency Relief 4 Gaza:
AQSA SYARIF BERHAD di 

Maybank Islamic 551575004299
atau Bank Islam 12092010034904.

Semoga usaha kita diberkatiNya..biar cket lama2 jadi bukit..
teruskan berdoa,teruskan membantu selagi terdaya..
bukan kerana simpati,bukan kerana kasihan,..
tapi kerana sayang, KERANA MEREKA SAUDARA KITA...



Salam sayang dari Atieyy Minho

14 November 2012

Awal Muharram bakal menjelma..

Assalamulaikum..
Alhamdulilah, sedar tak sedar, hari ni dah 29 Zulhijjah 1433 H...
Ini bermakna. besok dah msuk tahun baru Islam...
Atie terbaca post di FB td , atie rasa molek lah kiranya atie kongsikan kat blog
untuk sama-sama kita amalkan,sama-sama meraih pahala,
sempena 1 Muharram 1434H yang bakal menjelma esok..

Seperti yang dinyatakan oleh pemilik FB tersebut (mga Allah meredhainya),
Rasulullah S.A.W. tidak mengajar lafaz khusus doa bagi awal tahun baru hijrah atau akhir tahun. 

Namun SECARA UMUM seseorang BOLEH BERDOA dengan apa-apa lafaz dan untuk apa-apa hajat sekalipun. SELAGI MANA TIDAK MENYANGGAHI SYARAK, termasuklah hajat agar tahun yang dimasuki tersebut dilimpahkan kebaikan.



Ayuh, bersempena tahun baru yang bakal menjelang, 
sama-sama meletakkan azam baru dgn usaha setinggi gunung
(bukan hrapan stinggi gunung je..)
serta doa dipanjatkan agar segala perancangan, azam kita tercapai..insyaAllah,amin..

Alhamdulillah, syukur sangat, azam atie yg lepas,tercapai...alhamdulillah..
-macam azam nak dpt 1st degree...walaupun bukan 2sem, alhamdulillah-
Ade juga azam, dh masuk sem 3 baru dapat laksanakan azam tersebut..
-contoh: azam nak wt keje awal minute, NOT last minute-

alhamdulillah..msih punya semangat untuk melaksanakan azam tersebut..
Segala kesyukuran dipanjatkan ke hadrat Ilahi..
Jadi,apa azam korang untuk tahun baru ini? 
nak berhijrah ke arah yg lebih baik?
nk istiqamah dlm membuat amalan sunat? 
(kalau bleh, tiap hari nk solat sunat dhuha,xnak tinggal2 dah)
nak laksanakan tanggungjawab seiring dgn kejayaan akademik?
lain-lain??

walau apa pun azam korang, atie doakan moga Allah makbulkan serta tentukan yang terbaik untuk korang semua..amin Ya Rabbal Alamin..
^________^

Salam sayang dari Atieyy Minho



Salam 1 Muharram 1434 H

09 November 2012

secebis hati atieyyminho

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...hari yg dinanti sudah tiba...Hari JUMAAT, PENGHULU SEGALA HARI...
Diam xdiam, bising xbising, tengok dh hmpir hujung minggu..walaupun td baru je post psl ke'stress'an assingment (mohon cikgu BM pham bahasa cikgu Pend. Khas ni), atie syukur sangat3 sebab Allah banyak sangat bantu atie sepanjang semester 3 ni. 

Kalau nak diingatkan, dulu time semester 2 hidup atie serabut sangat dengan assingment la, meetg la, discussion la, presentation la, macam-macam ada la bak pakcik Astro tu cakap.. Yup, sem ni benda sama, cuma alhamdulillah, masih teratur. Serabut tu memang xpenah lekang dari mulut otak atie.. Tapi sekurang2 nya masih terkawal... xde la feel nk wt Superman kat balkoni ke, flying fox dari tingkap ke..masih bleh gelak2,grau senda,kiranya....masih jadi manusia la..

Sem ni pun atie dh byk brubah..more talkative to my mom...even soalan kaji selidik pun suh mak tengok, check kot2 salah soklan ke...
dengan adik2 pun dh jadi lebih mesra, penyabar (tu pun da time hangin jugak sbb xdgr ckp...huh), kiranya lebihkan emosi dari egois..haaaaa...tersirat tuh...

Sem ni jugak, atie dapat kawan-kawan yg banyak bagi support kat atie..tambah2 klu time atie lupa mkn ke, lupa telan ubat ke, lupa tido ke (huh??), de je la yg jadi mak2 tirinya..yg laki pun tukar jadi mak tiri jap..(xpham btul cmne la dowang de bkat cmtu..) 

eleh, stakat b'leter tu, dh biasa la dgr..ala,nnt time dy, kita b'leter balik..huhu..balas nmpak!!!mungkin sebab diorang pun same2 busy ngan komitmen masing2, jadi bila dorang nasihat, mmg kena la ngn jiwa atie...jadi, bak kata kawan atie BEBEL TANDA SAYANG....haa ye la, atie tima (walaupun dah bebel bukan men lagi kt owg.. -__-")

jadi, syukur sangat2 kat Allah sebab Dia hadirkan insan2 yg memang menguatkan atie, mencekalkan lagi hati atie yg rapuh bak kaca (cewah !!)..ye,mmg kekadang disangka panas hingga ke petang, akhirnya hujan di tengah hari..atie xleh m'harapkan hidup atie akan flow baik je tnpa masalah...

NO, BUT pe yg atie perlu wt adalah berusaha merancang sebaiknya, and if mslh timbul, tenang and go through it...susah, sbb atie seorang yg lari dr masalah, lari dr peluang...ke TIDAK PERCAYAan kt diri tu sangat tinggi. Mungkin sbb tu atie perlukan moral support kot..

Akhir kata, walau bagaimana stress pun kita, byk masalah pun kita, bila kita ingatkan rahmatNya, nikmatNya, pertolonganNya selama ini, pastinya kita akan kembali b'syukur..and pastinya kita akan b'motivasi kmbali...sebab ujian yg kita perlu tempuhi tidak sebanyak, tidak sehebat, tidak seluas NIKMAT,RAHMAT dari ALLAH S.W.T...

# Sempena penghulu segala hari, atie selitkan sedikit amalan-amalan sunat sempena  hari jumaat...sama2 kita istiqamah...insyaAllah...SeLaMaT BeRaMaL !!!



Salam sayang dari 
Atieyy Minho..

04 November 2012

sedetik itu....


Assalamualaikum…

Alhamdulillah…atie telah selamat tiba di kz tepat jam 5.30pagi, 3/11/2012 yg lalu.. 

Memandangkan klmrin atie m’hbiskan masa TANPA menyentuh assignment pun, maka hari ini (tadi), sekali lagi atie meluangkan masa merajinkan diri nak ke library sebab nk pulangkan buku. Seperti biasa, buku atie selalu t’lepas tarikh akhir & atie ase atie antara penderma terkaya untuk library. Kaya library kalau ada 100 orang mcm atie..^_^

Atas kerajinan yg melampau jugak, atie n wana pun berjalan t’kedek2 ke Secret Recipe sebab dh ngidam nk makan kek. Walhal, niat asalnye nak teman wana belikan kek untuk kawan dy je… -__-“. Sebelum singgah kdai tu, ktorang melantak roti canai kt sbuah kdai ni.



Dalam tgh2 dok mkn tu, wana citer kat atie psl sorang kwn dy. Dy cter, psl seorg kwn dy yg kini telah berpurdah. Wana gtaw atie, dlu time PLKN, kwn dy ni free hair…kemudian dy brubah dgn memakai tudung labuh dan kini telah berpurdah. Yup, tidak dinafikan, dugaan yg kwn dy hdapi sgt besar. Pertanyaan, persoalan, penentangan, perlian dr org lain, semuanya perlu dy hdapi.

Terdetik hati atie saat wana gtaw atie, kwn dy pernah berkata “dulu dia pernah bercinta, dulu dia tidak bertudung, tapi adakah salah untuk dia berubah?” . Ya, aytnya biasa namun tetap menyentuh hati atie..seorang insan yg mgkin dulunya orang memandang serong krna tidak bertudung, kini Allah mengangkat darjatnya menjadi seorang muslimah yg dipandang tinggi, dihormati..Subhanallah..Semoga Allah meredhainya…

Setiap orang itu, pengakhirannya berbeza…Mungkin dy pembunuh, pencuri, perogol, tapi adakah kita pasti neraka tempat akhirnya???Bukan kah Allah itu Maha Pengampun??
Mungkin dy alim, baik hati, rajin bersedekah, tapi adakah kita pasti syurga tempat terakhirnya?? Bagaimana sekiranya dy sanggup membunuh kerana t’lalu cintakan tunangnya yg dibunuh oleh orang lain?? Nauzubillah...

Ya, kita x tahu…kita x penah tahu…& kita x akan tahu..

Ya Allah, atie tringin sangat nak jadi sepertinya. Seringkali atie berubah, then jatuh semula. Berubah then jatuh semula. Sungguh, atie kesal ngn diri atie sndri. Atie takut sampai masa, Allah dh xnak terima taubat atie lagi. Jauh di sudut hati atie, atie bersyukur Allah kurniakan atie kawan2 baik yg mgkin tidak bertudung labuh, tp saling mengingat ke arah kebaikan.

“Demi masa. Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan erta saling berpesan kepada kebenaran dan berpesan kepada kesabaran”
(Al-A’sr, ayat 1-3)

Syukur Alhamdulillah. Moga kami sama-sama berubah ke arah yg diredhaiNya..

--> Atie harap sahabat atie tidak hanya berkawan dgn atie di saat atie membangunkan diri, menjadi lebih baik. Namun, di saat atie jatuh,di saat atie jauh dariNya, nasihatlah atie, bimbinglah atie & janganlah tinggalkan atie.. Kerana tika susah dan senang, tawa dan tangis, ak memerlukanmu..

Atie bersyukur, n terus bersyukur krna Allah kurniakan atie hati yg lembut. Hati yg msih bleh menangis tika mengingatiNya. Hati yg masih mampu menangis tika mengingatkan dosa yg tlh dilakukan. Hati yg mampu menangis tika rindu kasih TuhanNya..Allah Allah Allah..

Setakat ini shja dr atie…smoga Allah meredhai kalian yg dh baca blog atie..kerana mgkin koranglah yg telah merubah atie menjadi baik tnpa korang sedari..tima kasih..jasa korang semua hanya Allah mampu membalasnya..





Terima kasih…salam sayang dari 
Atieyy Minho