02 January 2013

Selamat Menghadapi Peperiksaan Awak-Awak Semua !!!


Assalamualaikum wbt..

Seperti yg dijanjikan…tan tara!!!! Maaf sangat2 sebab terlewat update. Kesihtan atie kurang memberansangkan semalam. Sakit kepala pulak mnja2 dtg menyondol kepala atie -_-”. Jeles rasanya tgk ada yg nak pergi tgk Ust Azhar Idrus smpena tahun baru ni. Saya, rakan, & taulan??? YA..dengan penuh iltizamnya, kami menelaah pelajaran memandang sekarang minggu peperiksaan. & u know what, I bru abis 1 paper…yabedabeduuuuu!!!! Gaya bebudak kuar blik exam td, dh mcm paper last. Sampai lecturer tnye,

               “ni paper last ke??”

               “x…baru first paper”  -____-??

Tergambar la keseronokan di wajah sebab paper ni yg agak merisaukan atie n wana sebenarnya. Perkembangan Fizikal, Emosi dan Sosial Kanak-kanak Pintar Cerdas… (oh ye, zhafran dy kena paper killer gak pg td..Psychology Abnormal..menyeramkan pulak tajuknya)

Mengikut kata-kata atie yg lalu, byak mende kan atie nk update??? Maaf sangat2, atas kekangan waktu, jadi atie update utk topic pertama..wah!!!!
Jadi, untuk pertama-tamanya, harap masih belum terlambat untuk atie mengucapkan Selamat Menghadapi Peperiksaan kepada semua senior, junior (uhu…dh de junior kaw), sahabat, rakan taulan, sedara mara jauh n dekat. Perkara paling best minggu exam adalah xda kelas, n boleh study sndri..ikut suka hati lak tuh..sambil meniarap,golek2 atas katil la..tapi paling xbest adalah sbb ada exam..(klu xde exam, owg xbubuh nama “minggu exam” tuh atie oi).

Atie yakin ade yang dah abis 1 paper, day g dah abis 2 paper, day g dah abis paper pun, tgu nk balik umah je. Sebelum exam ri tu kan, ade jugak dgr desas desus “alah….xabis study lagi” “argh!!! Bla nak abis stdy ni” n sewaktu dengannya.

Sem 3 ni, dgn azam baru nak study awal, last2 last minit gak ter’study’nya.. itu pun alhamdulillah, da gak subjek yg dh terbuat nota (xingat pulak bila masa wt nota tu), jadi memudahkan cket la urusan atie kan. Cuma, disebabkan atie selalu terstudy last minit, kiranya antara petuanya,

KO GI STUDY SEKARANG!!! Keras x bunyinya??haha..kira midset atie time tu, “daripada ko mengeluh, baik ko start je study..ko mengeluh pun, bukan masuk exam pun” fuh..tamparan keras!!! Memang kalau nak dekat exam ni, penampar keras mcm ni gak lah otak atie sarankan pada atie..

PERBETULKAN NIAT SETIAP KALI NAK MULA STUDY.
Sahaja Aku Menuntut Ilmu Kerana Allah Taala” haa..ini pesanan ringkas dari penaja, stiap amalan berdasarkan niat. Jadi niat betul2, baca doa sebelum mula study, then baru study.

STUDY IKUT KEMAMPUAN & FAHAM. Contoh la kan, korang boleh study utk 45minit sahaja, then 45 minit tu, kalau bleh study tanpa iringan lagu rock kapak, parak, cangkul & seangkatan dengannya. Lepas 45 minit tu, nk rest jap dengan lagu2 tersenarai tadi boleh lah. Sebab pe, biasanya otak kita mampu untuk concentrate dlm jgka wktu tertentu ja. 45 minit, 1jam, n sebagainya. Jadi pergunakan masa tu dengan sebaiknya. Fokus semaksimum mungkin n ensure korang faham ape yg korang baca. FAHAM ITU PENTING TAW terutama time reka ayat. 

Lagi 1, kalau betul nak dengar lagu supaya xdelah terasa mcam bunyi cengkerik je kat belakang kan, (krikk..krikk…krikk), cuba search YOUTUBE -> PIANO INSTRUMENTAL FOR STUDY…haaa, ni kalau bagi atie berkesan jugak sebenarnya..sekurang-kurangnya bila study, then penat cket, bleh pejamkan mata,dengar iringan lagu, then sambung balik. Ni bagi atie la…sebab music dia xdelah sedih sangat. Atie ni kalau dengar lagu winter sonata, dari nk fokus study, boleh fokus menangis gamaknya. Over sangat!!

SOLAT SUNAT & BERDOA..sebelum ni, kalau xpernah buat, xpe, kita buat sama-sama time exam nih. Biarlah kalau org nak cakap time exam baru ingat Allah. Biarlah..yang penting hati kita, amalan kita. Kalau waktu pagi, masih berkesempatan, kita solat sunat dhuha sebelum exam. Tak pun, tiap2 pgi even xde exam pun kita solat sunat dhuha. Then malam2, lps penat study kita try sama2 solat sunat hajat pulak. Seriusly, atie sangatlah jarang nak buat taw sebelum ni. Jadi ini kira azam baru la, sepanjang minggu exam ni, sekurang-kurang-kurangnya sekali merasa solat hajat. & orang kate, kalau buat benda baik, ajak org lain sama. So, jom sama2 menunaikan solat sunaaaaaatttttt!!!!!

Ok, itu je kot. Tengok, ini baru 1 topik taw, kalau atie tulis banyak2 topik dlm ni, maw ade yang juling tros bace post atie. Jadi, kalau terasa boleh follow saranan atie dipersilakan. Ni nasihat dari org yg selalu study last minit nih..hehehe..malu2 kucing ase.


Sebelum atie melabuhkan tirai, atie mohon maaf sangat sekiranya ada yang terasa dengan post atie. Atie xcakap atie baik. Cuma atie pun nak brubah kearah lebih baik. Xde unsur sombong, bangga diri, riak.. Cuma perasan tu je kekadang ade. Hehehe…Sekian sahaja dari atie. All the best for your examination..


Salam Sayang Dari Atieyy Minho
*err...tq sbb bg pinjam gmbar..^_^