17 May 2013

menDAEBAKan kelas PC terakhir!!!


Assalamualaikum...pada hari selasa yang lalu, kami selaku pintar cerdas teacher-to-be (tatabahasa hancur), adakan sesi berposter dan berkempen. kami kemukana apa sahaja isu yang dikehendaki and buat poster tenatng penyelesaiannya melalui MI which is Multiple Intelligence. 8 orang yang mendapat undian tertinggi akan masuk ke pusingan akhir & mereka perlu berkempen. 5 orang yang mendapat undian tertinggi hasil dari kempen tadi, akan jadi pemenangnya.

the last and only....KELANA SISWA


Assalamualaikum...alhamdulillah, atie dh sampai ke minggu 12 kuliah dh pun...yeayyy!!!! semester 4 atie bakal berakhir..this mean atie dah 2 tahun dah berada kt upsi..ok2, sebelum atie start mengenang, atie nk cter dlu puas2..10-12 Mei yang lalu, atie, wana, dina, tasnim, jiha, nisah, zul, hasril & shafiq menghadiri perkhemahan terakhir bagi menamatkan 2 semester kami bersama KELANA SISWA!!!

Merpati!!! phewit3..!!! ok, itu trademark kitorang -_-"

untuk kem 3B, atie mmg suka bab2 sejarah ni (sadis sangat). siap buat sejarah "atie pengsan, wana pangkukan". ye, x pernah tw owg wt kisah macam ni. ARIGATO GOZAIMASU wana!!! dlm xlarat tu, bleh pula dy angkt atie, dlm skit2 tu, bleh pulak pgku atie tnpa pikir pnjg. Jujur, atie xtaw nak balas ape. Nak tolong angkt dy semula, mcm mustahil cket.nk tlg blnja mkn, duit pun cukup2 mkn. xpe, nnt kite da jumpa sumthg, kite kasi eh...tu je cara yg plg atie pndai klu nk appreciate org. :)

mengenang kwn2 yg dpt mnjelajah hutan pusat ko (hutan tu kt banjaran titiwangsa taw), srius jeles. Tapi, bila diorg cter keadaan kt dalam tu, sowg kwn atie cakap  " mmg patot pun atie ngn wana x masuk, atie sebab kompem pgsan balik. wana mesti kompem sakit kaki lepas tu" Maka....kitaorg mampu bersyukur sebab x masuk, klu x msti menyusahkan budk patrol atie lg, cian diorang. :(

Mengenangkan ini kem terakhir, kitorg ade la imbas kembali kenangan Basic Camp dlu. Time tu mmg musim ujan taw. Dh la 1st time berkhemah kt pusat ko, mne den nak tw tanah LEMBAP!!! ok..tido dlm khemah, bwh dy ada air.. -_-". Air kolah pulak mmg xde tapis, straight dari sungai, siap bleh rsa besi lagi kt air kolah tu... errr..pastu bljr bina gajet, ok mula2 atie X TAW PUN APA ITU GAJET ??!!

yg plg x bleh lupa, time kitorg kna bwk sume barang ke dewan sbb hujan lebat n kawasan khemah kitorg banjir. sume pakat jadi mangsa banjir. angkut barang2 dlm hujan, zul yg xde bju hujan ni, siap ikat kepala dgn plastik, sarungkn plastik smpah kaler hitam as baju hujan, sinsing seluar smpai lutut, mmg btol2 mcam mangsa banjir redah ujan. hahaha. pastu kitorg makan pulak roti je. nasi, mmg urusetia tlg masak. xdenye kitorg nk msak, kayu api basah. mmg sgt basic la camp tu..tapi kan, time tu kitorg bljr kenal erti susah n erti syukur. btol kate org, bila kita hilang sesuatu, bru kita bljr mghargainya. Kalau sebelum ni ade yg merungut xde air panas, nah kne mndi air sungai rasa besi.. :) then malam kbudayaan sgt best, wlupun kerushingan buat buku log kn?? ^_^


time KMK pulak, kitorg bljr backwood cooking, msak pakai buluh. belajar la cra nak basuh buluh, masak nasi dalam buluh, msak sup, sume by buluh. terasa sangat mencabar dengan panas teriknya, tiup2 api lak tu, double burn. Tapi, yg dikatakan kem ni, kita xkisah dh diri kita time tu, klu bleh mmg air sungai tu jugak telan sebab dahaga sangat. air mineral yg ada pun jadi panas sebab cuaca. Disebabkan faktor tanah, n kawasan yg sempit, kami makan beralaskan banner (dh maju cket, bawak banner msuk kem) n xde pondok pun. makan je tgh panas.

"xpanas ke?"

"srius panas weh. tapi dh lapaq, lantak serupa tu jgak" ok, nada suara yg sngt lpar n xkisah soal muka burn. makanan tu lagi penting. tapi best, sbb ptg tu pnya aktiviti bleh redah lumpur, mndi sungai, malam dy mcm biasa mlm kebudayaan. ase lapang jiwa sbb kem dh abis.
 
 

Kem 3A dh cter kn dlm post ri tu? time kem ni plg best, kitorg dpt msk sendiri..ciap ada ayam masak merah n daging kurma lagi taw. jgn ditanya mana dapat. terima kasih makanan tin atas jasa anda. dapat lah merasa mkn besar kn??huhuhu..suka bab2 makanan nih.


Kem 3B...pengembaraan siang, n kerja masa lapang..itu je tugas kami..haha..3A n 3B agak relax sbb kami dh mll saat jauh lebih getir time sem 1(basic camp n kmk). Jadi untuk perkhemahan last
*tahniah buat ahli patrol yg berjaya mengembara. Korang mmg sangat kuat n hebat. sangat2 salute korang.
*tahniah buat wana selaku peserta perempuan terbaik & din selaku peserta lelaki terbaik. KORANG memang layak untuk anugerah tersebut.
*terima kasih buat semua instructor n en.fadhil..trima kasih atas segala ilmu yg dicurahkan.maaf sekiranya kami buat byk salah ngn akak2 n abang2 sume, smada sengaja atau tidak sengaja, maafkn kami.

 

Atie belajar banyak sangat benda dr kelana.
Atie bljr ikatan yg atie xpernah taw,
atie bljar bina gajet,
atie belajar untuk berkawan dengan orang yg baru atie kenal,
atie bljr bersyukur dgn apa yg ada,
atie belajar tahan fizikal mental,
atie bljr tersenyum tika kepenatan,
atie bljr keyakinan diri.

Banyak sangat2 atie belajar. Ye, atie penat. Atie sangat2 penat untuk semester 4 ni. Tapi bila g kem, kekadang atie lupa terus ttg esaimen. I enjoyed myself..

ok,stakat ini je post atie. dh nk muntah hijau dh baca post byk2..nnt kite nk citer psl mlm anugerah pulak tw..huhuhu

salam sayang dari Atieyyminho... <3

08 May 2013

~Kelana Siswa the 3rd story !!~


Assalamualaikum...alhamdulillah...akhirnyaaaa!! 

sempat jugak atie nak tulis blog. penat taw. dh 2bulan , byak teramat aktiviti atie stiap hari+hjung mggu...dh mcm xde cuti dh..pada tanggal 1 Mei 2013, hari buruh..tetap BUKAN hari rehat bagi atie...huuuuu T.T ...bertungkus lumus siapkan assignment, forum, cari buku rujukan, study untuk test ...ase mcm nak nangis bertalu2 taw...xpe, yg penting hari ini atie nak update psl KEM 3A Kelana Siswa..

ahli patrol 7 MERPATI phewwitt!!


26-28 april yang lalu, atie ada kem bertempat di SK Raja Muda Musa, Kuala Selangor. Kem yang berlansung selama 3 hari 2 malam bermula hari jumaat-ahad DAN hri sabtu tu ade plak kls ganti kat sekolah, MAKA kem kami sangat menarik perhatian warga sekolah. Guru besar sekolah tu pulak Orang Besar dalam pengakap, jadi sedikit bangga bila tgk guru besar pakai uniform. (kalau time koko, xpkai unifom, atie sekeh idung). Kem kali ini walaupun xde backwood cooking or masak ala2 dalam buluh, msak sup pun dalam buluh, bakar muka pun tepi buluh, akan tetapi kem kali ini tetap mencabar sebab kami kena buat pioneering, kiranya, projek besar la.

& kumpulan atie kena buat jambatan. guna buluh dengan tali rafia.. bergabung dengan patrol 
7, kami pun buat jambatan dengan pnuh kegigihan. lebih kurang2 jam lepas tu jambatan pun siap..(kukuh taw...terima kasih abg fifi sudi tolong!!!




memandangkan patrol kami siap awal, jadi ada lebih masa untuk memasak, mandi manda (dlm blik air je)..n yang penting malam tu memang makan besar..

" nasi + sardin + telur dadar +ayam masak merah + daging masak kurma + tomyam (dari patrol 7 yg baik hati) + air sarsi "




hah..ni memang kes buat macam umah sendiri. sriusly sedap. tambah bila makan ramai2 kan? last but not least..arigato kepada rakan sepatrol atie...sebab sudi kekal bersama, dah masuk kem ke-3 pun. and insyaaAllah, 10-12 ni adalah kem terakhir bagi subjek kokurikulum ini.





ada orang tanya atie, xpenat ke kelana siswa?

"ya, memang penat. Tobat xtipu. Tapi dia ajar atie ketahanan fizikal,mental,emosi atie. Dari xtahu ikatan, dah jadi tahu. Paling best, setiap kali kem. Dari x nak g kem, sampai boleh tahan sehingga hari terakhir kem." -saya xnak jadi anak manja walaupun manja sebenarnya..huihuihui-
gambar bersama instruktor..teka mana satu instruktor???

sementara masih belajar dalam degree ni, atie nak grab seberapa banyak pengalaman yang boleh.

-kalau atie dh sambung master, atie xdapat dah nk hidup alam 'young adult' mcam ni. 
-kalau atie dah kerja, atie xdapat dah nak giler2 macam ni, dah kena tukar jadi mcam mak orang pulak.
-kalau dah sambung phd, errrr.... xde nye nk kawad bagai.
-kalau dah kahwin, xde nye nak tido sebantal dengan kawan, kongsi makan spageti guna tangan dalam tupperware sebab mls nk cri sudu garfu  bagai.

So, amik peluang. YE, penat letih memang ada. Tapi kat luar, kat alam pekerjaan nanti lagi penat. mungkin kata hidup ini bukan untuk seronok je. Ye, mmg bukan untuk seronok je. tapi, sebagai manusia, kita perlukan keseronokan selagi tidak melanggar syarak agar kita tahu, hidup ini bukan untuk sedih semata-mata. Bersyukur lah dengan insan di sekeliling anda. mereka ada, kerana Allah hadirkan mereka untuk kita. :)

ragam2... -_-"





Salam sayang, 

Atieyy Minho