09 July 2013

Ramadhan tiba lagi ^_^

Assalamualaikum..memandangkan atie sangat lah tidak pandai bab wat karikatur, 
bab guna adobe photoshop sehebat kak nina (#ehh??), 
bab bergaya sehebat karim (lg #ehh??), 
maka atie mohon kebenaran dari pihak2 yg berkenaan bg pinjaman gambar2 dibawah, mohon diHALALkan.

Menjelang tibanya Ramadhan, genaplah setahun dari bulan puasa tahun lepas. Alhamdulillah. kita masih diberi nafas, dipertemukan Ramadhan yg indah, yg diberkati. Ramadhan yg dikatakan 1 bulan khas yg disediakan Allah untuk kita menggapai "IJAZAH TAKWA"


Mengisi masa cuti yang baru terluang, atie buka kembali novel Sinergi yang entah berapa kali atie ulang baca. Tambahan pulak baca bab bulan puasa. 

Ada juga diceritakan kisah antara Umar al-Khattab dan Ka'ab bin Malik.
Suatu hari, Umar al-Khattab bertanya kepada Ka'ab bin Malik berkenaan erti takwa. 

Ka'ab bin Malik menjawab :
"Apakah kau pernah berjalan di satu tempat penuh duri, wahai Umar?"

Sayidina Umar menjawab, pernah. 

Ka'ab bin Malik bertanya lagi : "Apakah yang kau lakukan?"

"Aku singsing kainku agar tidak tercarik pada duri, kemudian aku berjalan berhati-hati agar tidak terpijak dengan mana-mana duri itu."

"Ketahuilah Umar, bahawa itulah sebenarnya TAKWA" 

larangan Allah = duri
Takwa = perbuatan berhati-hati dan menyingsing kain kerana takut terpijak dan tercarik duri.
Konklusi, takwa adalah rasa berhati-hati dan takut untuk ingkar pada apa sahaja larangan Allah.


Jadi, atie dengan rendah diri serendah2 ni, mengajak, ANDA!! 
(mcm nk promote produk --')
untuk bersama mengimarahkan Ramdhan kali ini dgn ibadah2 wajib (opkos), & ibadah sunat (tmbah phala bro,sistars-bkn kump k-pop).

kalau selalu baca 1 muka surat sehari, lps ni, kita baca 1 muka surat stiap kali lepas solat (i cabar u, u cabar i balek ok?)

kalau selalu terawih 20 malam awal, kali ini geng, gua maw kita kasi penuh 1bulan.

kalau selalu xpernah dhuha, kali ini, kita kasi dhuha hari2 babe.fadhilat solat sunat dhuha ni babe, murahkan rezeki kita tw. xkan xnk kn?kn?kn?

jadi JOM KITA BERUBAH!! x,x,bkn berubah direct..kita wt trial time Ramadhan, nk? Kita sama2 cuba eh. atie pun xalim. Jauh lebih berdosa dr kalian semua. 
Betul, xtipu. Take this Ramadhan as the 1st step for us to be a better person. Changing is never too late u know ^_~

last but not least, hehehehe..niat puasa!!


Banyakkan bersabar di sekitar Ramadhan. 
Banyakkan amal.
Ringankan bibir melafaz Ayat2 CintaNya.
Moga diberi kekhusyukkan beribadah kepadaNya.
& moga insyaaAllah sama2 menggapai TAKWA dari Dia Yang MAHA ESA.

Salam Ramadhan Al-Mubarak 1434h

Marhaban Ya Ramadhan

#posa jgn xposa taw#

baju raya, lalala~~




07 July 2013

warkah cinta Selamanya Bersama

Assalamualaikum..geng MMKZ ni ada wt kantung diriku. 
Kiranya setiap orang ada kantung, n stiap orang kena tulis surat pada stiap kantung.

Atie...
Seriously sangat2 touching dgn apa yg tlg diorang tulis.
Untuk ami & abah, trima kasih sebab terima atie sbg daughter paling kecik,
paling bising..atie kt umah xbising mcm ni..
sll diam je (bdk baik kn..huhu).
insyaaAllah, kiranya atie terlalu letih, atie xakan lepaskan
SELAMANYA BERSAMA <3

Untuk wana, trima kasih kerana tahan dgn prangai atie.
Atie tw mgkin ada kata2, perbuatan atie yg mngguris hati,
atie mohon maaf kerana tdk sdar semua itu selama ini.
Wana adalah kawan atie paling wonderful,
paling atie jeles (sbb wonderful sgt.. ^_^)
paling atie nk taking care kt ats dunia ni 

Untuk muiz, nizam & azmir, terima kasih sbb sudi borak2 ngn atie.
Selalu je kn atie kacau korang. Walaupun xrapat, hrp diberi kesempatan
untuk rapat dgn korang. 
Muiz, nk ole2 boleh?? dari johor..haha
Nizam, nk ole2 dari SABAH!!
Azmir, nk glove dari KOREA!!
(untung ada kwn dok jauh2 ni..haha)

Untuk kak su, kak mas, kak jiebah, kak dayah, kak fatanah,
terima kasih.
sebab sudi terima adik kecik ni.
Tegurlah atie kiranya diri ini telah m'guris hati kalian.
Jujur, atie xpernah ada kakak,jadi atie xtaw nk lyan akk ni mcm mne.
(zmn skolah dulu, atie xde akk senior yg rpt. abg senior?? lagi xknl..haha)

Untuk ezza, wani, hawa, milah, prema terima kasih jugak.
Walaupun 1st xknal, tp kjap je kita leh jd rapat. 
Dengan hawa yg lrus, wani yg celoteh, ezza yg kelakar, 
milah yg kkdg mnja haha, prema yg sweet2,
serius sgt comel la korang ni.
Atie yg kiut pun jeles dgn korang (smpat lagi nk perasan).

Untuk adli yg hensem, din yg kelakar, mat yg menggelikan hati, 
reza yg dh pandai buat lawak,
serius, sunyi xde korang taw.
adli, akk salute sgt dgn awk. ade la sebabnya..haha.
tq sbb sudi jd partner atie ^_^
din, mat, reza jga diri baik2 sepanjang cuti ni taw.

Untuk kak asma', kak nina yg atie plg suka nk kacau,
terima kasih!!!
atie tw, kkdg akk dh tw pun psl bnda tu, post tu, tp bila atie ckp,
akk dgr jugak. akk lyan jugak.
touching T.T
mcm atie ckap, atie xreti layan akk. sebab tu mcm kasar cket.
maaf na klu trsa.

Untuk fie, nisah, dibah, terima kasih.
Kerana sudi bersama2 dalam Selamanya Bersama.
dlm rmai2 bdk pendidikan khas, atie rasa atie plg syg korang kot.
YUP, kita akn jadi bdk paling penat dalam kelas sem depan.
hahaha...but we hve each other kan?
kongsilah masalah andai itu meringankan beban kowang.
lets fighting for the next semester. Buktikan kita BOLEH!!
Hoyeeaaaahh!!!


Untuk abg2 yg xde, fadhil, syauqi, vincent, karim.
Bukak sem nnt, xkira, nk adiah jugak..haha
fadel!! oreo ade kt atie. atie mkn eh??
jga diri taw korang. nnt lps raya jgn lupa blik taw.

dh abis kan??
lupe plak..Untuk pokcik kite yg kurus,
tlg mkn byk2 cket2.haha..bg bsr cket dh la. 
kite lwn lps cuti, spe lg bsar bleh?? -__-"

jujur,kami mmg kwn baik. xprnah declare pe2 pun.
lets time decide it..haha..owg puteh baq hang..

last but not least, 
atie mmg cpt mjok tw. tapi sgt cpt t'pjok.
cba bg ckelat 2 sekupang, dh xmjok dh..

atie jnis ckp lps, kekadang terkasar cket.
maaf..sbb dlu atie mmg jnis kasar cket. kiranya terkeluaq jap r perangai dlu.

atie ni jnis pendam gak. cma klu dh pnt pendam,
adalah tu hmba Allah dok sowg2 tepi bukit, nangis.
Time tu, wt xtw ja. saja la tu nk nangis.

atie mmg fobia ngn org ramai, xsuka dok ckp depan org.
(pulak dah) buat mreka yg tmn atie g tgk wayang,
atie x nangis sbb korg taw, atie nangis sbb takot org. 
xcaya, try tanya pokcik tu. dy taw sbb asyik kna tarik beg ja.haha
maaf taw klu buat korg terasa. 

Ok, dah penat tulis. sekian, atie pasti akan rindu kalian. T.T





Salam sayang dari Atieyy Minho

04 July 2013

Results is coming out..dugeun3x!!!

Assalamualaikum...berita terbaru ini sangat hangat sampai atie biar je post len jadi draft je...

Berita Keputusan Peperiksaan Semester 2 2012/2013 sangat mendebarkan semua pelajar UPSI... haha.. ok, ramai cemas lagi menggugupkan sebenarnya. alhamdulillah, tahniah pada yang dapat keputusan terbaik..memang korang rakan2 atie yang sangat hebat taw. Jeles, kitew pun nk sehebat korang gak!! yang penting, pa pun keputusan yang diperoleh, segalanya rezeki dari Allah kn?? 

Alhamdulillah..sekali lagi dekan, rezeki dr Allah tu..

Tahniah juga atas usaha yg berbaloi2 smpai asa nk gigit je kpala katil bila pkir blik truknya hadapi smester ni. Tambah2 bila time nk antar asignment yg melambak smpai x terbuat last2 berakhir tengok we got married 1 episode, then smbung blik wt asignment tuh.

Tu blom dikira lagi yg wt asignment bru taw ri ni tapi besok dh kena antar. Wat la kerja ngadap laptop, printer, bahan2 sume smpai subuh besok, then kul 10 asignment gegas gi antar kat pejabat lecturer, alih2 kawan2 len yg dh taw lama psl asignment ni, antar lewat petang tu taw. OK, ade terasa "sakit pulak hati kiter" kat situ. Tak pe, yang penting dah siap!!!! HUrraaaaaayyyyyyy!!!!!

Dalam keseronoan kiter bergembira ni, atie taw ade yg down cket sebab result menurun. Ye, xperlu nak diamkan or sembunyikan, atie boleh nmpak dengan mata atie, korang sedih sgt, korang nk nangis sgt dengan keputusan. Kawan, atie SANGAT2 memahami keadaan tersebut. Kerana atie juga pernah berada dalam keadaan tersebut. Orang taw result kita, diorg hanya mampu simpati. Time tu, atie ni emosinya sangat tak stabil. Dalam hati atie,

                "Simpan je simpati korang kalau xbetul2 nak pujuk aku. Sekadar nak taw markah then blah dgn muka simpati, baik xpayah."

Ye, nampak macam xsedardiri betol kan atie ni. Betul, time tu otak atie xmampu nak pikir waras. atie pikir balik mana salah atie. Atie banyak habiskan masa tolong org, npe mcm ni yg atie dapat. Guess what??that what we called TEST. Ujian sebenar dari Allah. Allah tgh ujian sejauh mana keyakinan atie pada Dia. Adakah atie hanya bersyukur n yakin Dia Tuhan atie bila Dia bagi atie result yang baik2 je? Adakah keyakinan atie runtuh bila atie usaha sehabis daya sampai kudrat xtermampu, then result jatuh merudum??

Ya, sayang2 ku, Allah sedang menguji. Allah sedang menguji. Allah memang sedang menguji. So?? Stand up, get ready to move on. Allah loves u actually. Dont be sad k??

Last but not least, Allah ni sangat menurut sangkaan hambaNYa. InsyaaAllah rezeki kita di perkara yang lain mungkin. Setiap ujian kan kafarah dosa.

Dapat result teruk 1 ujian,
dapat result baik pun 1 ujian,
yang penting ialah bagaimana kita melaluinya,
adakah dgn menjadi baik atau sebaliknya.

Semester hadapan, atie dan sahabat2 yg lain memegang amanah yang lebih besar. Membawa nama baik, bukan sahaja diri sendiri dan keluarga, bahkan nama kolej dan universiti itu sendiri. Atietaw akan sampai masa, atie akan jatuh merudum, shingga mungkin sukar untuk atie bgn kembali. Doa atie, bantu atie tika itu. Ringankan beban dan keluhan yg atie hadapi. Moga Allah kurniakan atie & kwn2 keshatan yg sejahtera sepnjg mmegang amanahnya.

Sekali lagi, TAHNIAH buat semua kerana anda telah berusaha keras sepanjang semester lalu. Buat akak2, abang2 yang bakal graduate, TAHNIAH dari atie. Korang memang inspired atie sangat2. Buat umi, abah, sekeluarga yang tahan dengan celoteh, lagi keluhan anak sorang ni, arigato!! tak terbalas jasa semua yg mendoakan atie. NAK HADIAH BOLEH??? hehehe..taklah3..klu nk bg jugak, pun boleh...

p/s : Tahniah umi atas konvokesyen tempoh hari.
Sedih taw kite x dapat pergii. ada exam 2 paper lak tuh. Alhamdulillah A..huhu






Salam sayang dari Atiey Minho